Ga naar de inhoud →

Deze site

Juist in onze tijd van hektiek en stress waarin ontspanning, rust en stilte meer dan ooit nodig zijn rukken geluid en lawaai onstuitbaar op. Op 30 maart 2020 publiceerde de EU een lijving rapport waaruit oa bleek

  • dat TWINTIG (!!) procent van de mensen in de EU langdurig worden blootgesteld aan ziekmakend lawaai. Dat zijn meer dan 100 miljoen mensen.
  • dat die blootstelling ernstige negatieve effecten heeft op het hart- en bloedvatenstelsel, op de stofwisseling, op het leervermogen van kinderen en slaapstoornissen, geprikkeldheid en concentratieproblemen oplevert
  • dat dat 48000 onnodige hartaanvallen per jaar tot gevolg heeft
  • en 12000 vroegtijdige sterfgevallen
  • en voor 22 miljoen mensen chronische stress betekent

Na luchtvervuiling is geluidsvervuiling daarmee in een klap de tweede doodsoorzaak als gevolg van milieuproblemen. Men is zich hier niet van bewust. Gezien de toename van de trek naar steden en van de mobiliteit zal dit alleen nog maar toenemen.

Let wel: hier is alleen nog maar sprake van gezondheidsproblemen door geluid. We hebben het nog niet eens over wat er aan vooraf gaat: de hinder die veel mensen er ook door ervaren –  dat geluid vervelend is, irritant, ergerlijk. En zo het levens- en woonplezier vergalt, de leefbaarheid in wijken.

Technologie, machines, apparaten, mechanisatie, commercie, consumptie, mobiliteit, informatie en vele andere dingen hebben ons veel goeds gebracht. Een bijkomend effect daarvan is wel dat dat met veel geluid gepaard gaat. We zijn de ‘cultuur van lawaai’ normaal gaan vinden.

Onze biologie en onze geest zijn daar echter niet op ingesteld. Als we onze zintuigen bezien, dan merken we dat die altijd open staan:  we kunnen onze oren niet afsluiten zoals dieren dat soms wel kunnen. Met andere woorden: alle geluiden die om ons heen aanwezig zijn komen binnen.  Vergelijk ons lichaam en onze hersenen maar met een kasteel waarvan de poorten altijd open staan en alles en iedereen binnen komt,  of we het willen of niet. Dat heeft gevolgen voor ons gevoel van welzijn en voor onze gezondheid.

Of geluid hinderlijk of schadelijk is hangt sterk af van de duur waaraan men daaraan blootgesteld wordt. Onderstaande tabel geeft daar iets van weer. Hoe deze normen liggen voor de talloze diersoorten is nog weinig bekend.

 

https://www.flipsnack.com/pipenpartners/inspiratie-booklet-stille-stad-1e-editie_c/full-view.html

Gepubliceerd in Deze site