Lawaai

Geluid is een raar en uiteindelijk ingewikkeld ding. Of het schadelijk of hinderlijk is hangt van meerdere factoren af – en niet alleen het volume. De intensiteit, de duur, de toonhoogte, de omgeving, de afstand, de aard van het geluid, de achtergrond en de psyche van de ontvanger spelen een belangrijke rol. Geluid kan ophitsen, alarmeren maar ook kalmeren. Iemand kan bij een klassiek concert een volume van 85 Decibel mooi vinden, maar diezelfde 85 decibel van een hard-rockconcert afschuwelijk. Een ander kan rustig slapen bij een installatie die 90 Decibel produceert, maar wakker liggen van een mug die 1 Decibel oplevert. Waar de een zijn schouders ophaalt bij 70 Decibel ergert zich de ander daar ontzettend aan. Een volume van 40 Decibel heeft ’s nachts een ander effect dan overdag. Staat de geluidsbron op een wateroppervlak, dan versterkt geluid zich. Ook bij dieren (en daarmee op de biodiversiteit) heeft geluid effect: een paard graast rustig verder bij een passerende trein maar kan op hol slaan van een openklappende paraplu.

Op internet zijn heel veel ‘decibelschalen’ en ‘geluidsthermometers’ waarop je kunt zien hoeveel volume een apparaat of een situatie veroorzaakt. Vaak heb je daar niet zo veel aan. Om te weten of een geluid schadelijk is, is het van belang te weten hoe lang je er aan blootgesteld bent. En op welke afstand van een apparaat, voertuig of andere geluidsbron gemeten is.

 

Wie rapporten of krantenartikelen leest dient zich nog iets te realiseren: decibels worden ‘algoritmisch’ gemeten. Dat houdt in dat elke 3 decibel meer een verdubbeling van het geluidsvolume oplevert, en niet 3%.

Tenslotte, last but not least: gehoorsverlies is sluipend. Met andere woorden: je merkt het niet als je gehoor afneemt. Het komt regelmatig voor dat mensen die zeggen ‘Ik heb geen last van dat geluid ongemerkt al flinke gehoorschade hebben opgelopen.’

 

Ook de biodiversiteit gaat steeds meer achteruit als gevolg van geluidsproblemen: dieren broeden niet en/of vertrekken uit te rumoerige omgevingen. inbreuken op de privacy van mensen. En leefbaarheid voor dieren.

Geluid wordt meestal uitgedrukt en gemeten in Decibels. Een gewoon gesprek in een huiskamer heeft 50-60 decibel. Het verschil tussen geluid en lawaai is een lastige zaak. De een kan soms beter tegen een geluid dan de ander. Vanaf 70 Decibel wordt geluid al snel storend, vanaf 80 Decibel loopt iemand kans op gehoorschade, afhankelijk van hoe lang iemand er aan wordt blootgesteld. Eenmaal opgelopen gehoorschade is heel vaak onherroepelijk.

 

 

 

https://www.flipsnack.com/pipenpartners/inspiratie-booklet-stille-stad-1e-editie_c/full-view.html