Lawaai

Deze site gaat over het steeds meer opdringende geluid en lawaai in de publieke ruimte. Juist in deze hektische tijd waarin de behoefte aan momenten en plaatsen van rust toeneemt, komt dat in de knel. Intussen is ook nog eens gebleken dat lawaai veel schadelijker is voor de gezondheid van mens en dier dan gedacht. Een onderzoek van de EU uit 2020 leverde schokkende cijfers op.

Na luchtvervuiling is geluidsvervuiling daarmee in een klap de tweede doodsoorzaak als gevolg van milieuproblemen. Gezien de toename van de trek naar steden en van de mobiliteit zal dit alleen nog maar toenemen.

Veel mensen zijn er zich (nog) niet van bewust, maar stilte en rust in de publieke ruimte raken in de knel. De zich immer uitbreidende optelsom van verkeerslawaai, festivals, horeca, vliegverkeer, windmolens, winkelcentra, machines, installaties, bouw-werkzaamheden, bedrijven, grasmaaiers, bladblazers enz. neemt meer en meer publieke ruimte in. Dat brengt niet alleen gezondheidsschade toe maar wat er aan vooraf gaat geeft ook eens enorm veel ergernis en hinder aan het woon- en leefplezier van hele wijken en buurten.

Geluid maakt ziek. Mensen denken dat ze het lawaai dat ze elke dag ondervinden geen kwaad kan omdat men er van uit gaat dat de normen die de overheid heeft gesteld aan de maximale geluidsniveau’s wel toereikend zijn en hun gezondheid beschermt. Dat is niet zo. Die normen voldoen niet. Zonder het te merken tast geluid ons lichaam en onze psyche aan. Lawaai is een sluipmoordenaar. Meerdere instanties hebben een norm gegeven aan wat voor mensen een aanvaardbare geluidsnorm is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft berekend dat in de publieke ruimte een volume van 65 Decibel niet overschreden zou mogen worden.

We zijn de ‘cultuur van lawaai’ normaal gaan vinden. Onze biologie en onze geest zijn daar echter niet op ingesteld. Als we onze zintuigen bezien, dan merken we dat die altijd open staan:  we kunnen onze oren er niet voor afsluiten. Met andere woorden: alle geluiden om ons heen komen constant binnen.  Vergelijk ons lichaam en onze hersenen maar met een kasteel waarvan de poorten altijd open staan en alles en iedereen binnen komt,  of we het willen of niet. Dat heeft gevolgen voor ons gevoel van welzijn en voor onze gezondheid.

Geluid is een raar en uiteindelijk ingewikkeld ding. Of het schadelijk of hinderlijk is hangt van meerdere factoren af – en niet alleen het volume. De intensiteit, de duur, de toonhoogte, de omgeving, de afstand, de aard van het geluid, de achtergrond en de psyche van de ontvanger spelen een belangrijke rol. Geluid kan ophitsen, alarmeren maar ook kalmeren. Iemand kan bij een klassiek concert een volume van 85 Decibel mooi vinden, maar diezelfde 85 decibel van een hard-rockconcert afschuwelijk. Een ander kan rustig slapen bij een installatie die 90 Decibel produceert, maar wakker liggen van een mug die 1 Decibel oplevert. Waar de een zijn schouders ophaalt bij 70 Decibel ergert zich de ander daar ontzettend aan. Een volume van 40 Decibel heeft ’s nachts een ander effect dan overdag. Staat de geluidsbron op een wateroppervlak, dan versterkt geluid zich. Ook bij dieren (en daarmee op de biodiversiteit) heeft geluid effect: een paard graast rustig verder bij een passerende trein maar slaat op hol van een openklappende paraplui.

Ook de biodiversiteit gaat steeds meer achteruit als gevolg van geluidsproblemen: dieren broeden niet en/of vertrekken uit te rumoerige omgevingen. inbreuken op de privacy van mensen. En leefbaarheid voor dieren.

https://www.flipsnack.com/pipenpartners/inspiratie-booklet-stille-stad-1e-editie_c/full-view.html

(Het citaat is van de beroemde violist Yehudi Menuhin)