Geluid

Geluid is een raar en uiteindelijk ingewikkeld ding. Of het schadelijk of hinderlijk is hangt van meerdere factoren af – en niet alleen het volume. De intensiteit, de duur, de toonhoogte, de omgeving, de afstand, de aard van het geluid, de achtergrond en de psyche van de ontvanger spelen een belangrijke rol. Geluid kan ophitsen, alarmeren maar ook kalmeren. Iemand kan bij een klassiek concert een volume van 85 Decibel mooi vinden, maar diezelfde 85 decibel van een hard-rockconcert afschuwelijk. Een ander kan rustig slapen bij een installatie die 90 Decibel produceert, maar wakker liggen van een mug die 1 Decibel oplevert. Waar de een zijn schouders ophaalt bij 70 Decibel ergert zich de ander daar ontzettend aan. Een volume van 40 Decibel heeft ’s nachts een ander effect dan overdag. Staat de geluidsbron op een wateroppervlak, dan versterkt geluid zich. Ook bij dieren (en daarmee op de biodiversiteit) heeft geluid effect: een paard graast rustig verder bij een passerende trein maar slaat op hol van een openklappende paraplui.

Ook de biodiversiteit gaat steeds meer achteruit als gevolg van geluidsproblemen: dieren broeden niet en/of vertrekken uit te rumoerige omgevingen. inbreuken op de privacy van mensen. En leefbaarheid voor dieren.

Wanneer geluid lawaai en herrie wordt is dan ook nog niet zo gemakkelijk. Maar een ding staat vast: als we rust en stilte niet actief en bewust beschermen  zullen rustgebieden, rustmomenten en rustplekken verdwijnen. Met alle gevolgen van dien!

Mensen voelen zich in het algemeen nog comfortbabel tot een geluidsniveau van ongeveer 45 decibel, daarna wordt het al snel onaangenaam, storend, hinderlijk. In bovenstaande grafiek is te zien wanneer geluid de ongezond en ziekmakend wordt.

In de Nederlandse wetgeving wordt ‘stilte’ nogal vaag omschreven als ‘de afwezigheid van storende geluiden.’ Dat geeft allerlei partijen de gelegenheid om, al naar gelang hun eigen particuliere belangen, hun eigen norm voor geluidsvervuiling te bepalen. Meestal trekt het doorsnee publiek dan aan het kortste eind.